613875943417094

Behandling af Nakke og øvre ryg 

– Største delen af danskerne døjer med øvre ryg problemer

Op til 60 – 70 % af alle problematikker i bevæg apparatet, som klienterne kommer med, sidder i nakken og øvre ryg. Så det er en bekymrende stor del, som døjer med den slags.

Der kan være mange årsager til smerter eller ubalancer i dette område. De problemer som forekommer hyppigst i klinikken er : kontor arbejde, stress, havearbejde, overbelastning ved træning, ensartet arbejde, mangel på træning, traume og som følge af skævheder andre steder i kroppen.

Erfaringen med behandling af nakke og øvre ryg i Århus er stor, da vi har haft mange klienter forbi klinikken. Stort set alle behandlings former, kan komme i spil, så vi har rigtig mange strenge at spille på.  Hver enkelt klient bliver tilpasset netop deres behandling og sammen skræddersyer vi det rigtige forløb.

Det startes altid med en kort samtale omkring problemerne, herefter vil der typisk gives massage på området, for at kredse problemet ind.

Få en effektiv behandling af nakke og øvre ryg i Århus, hos Peder Holm.

 

Genkendelige symptomer

  • Muskelspændinger
  • Låst facetled
  • Smerter, som ved bøjet ribben
  • Noget som sidder i klemme mellem skulderbladene
  • Hovedpine

Typiske cases i klinikken

Muskel spænding – statisk belastning

Hovedparten af dem, som kommer forbi er kontorpersonel, på trods af hævesænkebord, stadig får ondt. En af de typiske årsager herfor, er for få pauser i de timer man arbejder. Her er det den statiske belastning, som er synderen.

Når vi bevæger vores muskler, virker de som pumpe. Frisk blod (ilt og næringsstoffer) tilføres og affaldstoffer afledes. Selvfølgelig kommer der altid frisk blod til osv.  men den forstærkede effekt af pumpe virkningen, skal man ikke underkende. Så sidder man længe i samme stilling, uden stort set at bevæge sig, så er chancen for en ophobning af affaldsstoffer også større og dermed øges risikoen for myoser også.

Muskel spænding – Akut belastning

En anden klassiker er den akutte muskel spænding. Det kunne være en hæk der skal klippes og eller et loft der skal males. Altså man gentager en arbejdsrutine, som man ikke er trænet eller vant til. Det sætter musklerne på overarbejde og udløser spændinger også kaldet triggerpunkter.

Begge ovenstående cases er nemme at gå til og resultaterne er gode. Efter kun 3 behandlinger, skal der være en mærkbar forbedring, alt efter hvor længe man har døjet med spændingerne.

Hold i nakken

Typisk er det en facetleds låsning, der skaber problemerne. En facetleds låsning, er en ledkapsel som kommer i klemme i vores rygsøjle, så vores led ikke glider som de skal. Dette kan være meget smertefuldt. Musklerne i området omkring denne låsning, vil spænde op, for at beskytte os. Herved kan der også skabes muskel spændinger, som skal afhjælpes.

Hold i nakken kan også være at man vågner op med en stiv nakke. Musklerne omkring hals, nakke eller øvre ryg virker spændt og man har problemer med at dreje hovedet.

Hold ryggen

Ligesom hold i nakken er det typisk en låsning i et facetled, som skaber problemerne. Måske en ledkapsel som er kommet i klemme i et led, så leddet, som er et glideled, ikke kan glide frit. Ved hjælp af blide teknikker hjælpes leddet på plads igen og området bliver løsnet op med massage, så smerterne forsvinder.

Typisk 2-3 behandlinger er tilstrækkelig.

Piskesmæld

Når vi taler nakke, skal vi også nævne piskesmæld eller whip-splash. En kraftig belastning, hvor hovedet er blevet kastet kraftigt i en retning, i forhold til kroppen. Her er det er nakken og halsen som er blevet belastet, som sætter alle symptomerne i hovedet.

Der er mange grader af piskesmæld. Lige fra en let spænding i musklerne til en kraftig belastning, i form af hovedpine, lyd og lys følsomhed, koncentrations besvær og konstant træthed. I sådanne tilfælde er det altid blideste behandlinger, som KST behandling, Auriculo terapi, akupunktur og blid triggerpunkts terapi, som bruges.

Skævheder andre steder fra, som forårsager smerter i ryg og nakke.

Spændinger i den øvre del af ryggen, kan også være forårsaget af skævheder andre steder. Et skævt bækken eller posturologiske ubalancer, kan forårsage spændinger og smerter i ryggen. Har man f.eks. et skævt bækken, vil man jo ikke gå rundt, som det skæve tårn i Pisa. Kroppen kompenserer for skævheden ved at sno røgsøjlen, lidt ligesom en mild skoliose. Dette sætter sig langsomt i musklerne, som spændinger, men kan også overtid slide rygsøjlen skæv eller i værste fald være skyld i en diskusprolaps.

Andre og udfordrende cases

Ovenstående er de typiske cases jeg ser i min klinik. Der kan selvfølgelig være andre og mere atypiske gener, som skyldes helt andre årsager, men det klarer jeg som regel også. For det er netop de svære og udfordrende cases, som tænder mig, det er her jeg kan nørde og bruge alle redskaber jeg har lært.

 

 

Hvad kan man selv gøre

Selvom folk er begyndt er begyndt at blive mere bevidst om deres krop, taler vores arbejdsstilling imod. Der er simpelthen for mange dårlige arbejdsstillinger, bl.a. foran computeren. Vores krop er ikke designet til at sidde stille i flere timer.  Ydermere vil højt forbrug af mobiltelefon på sigt, skabe en ny slags problemer.

Har man et job, med en ensformig arbejdsstilling, skal man sørge for at få bevæget de muskler, som ikke blive bevæget ved arbejdet, ca. hver ½ til hele time. Derudover skal man, når problemerne er opstået, få indordnet noget motion i fritiden som berører det spændte området, for netop at få løsnet op.

Det handler i høj grad om at bryde vaner og mønstre. Drik altid rigeligt med vand.

 

Hvad består en behandling af 

 

Som tidligere nævnt, starter behandlingen med en kort samtale, hvor jeg sporer mig ind på hvor jeg skal starte min behandling og hvilke redskaber jeg vil bruge. Jeg vil altid forventningsafstemme med klienten, både forventede antal behandlinger, samt behandlings metoder.

Jeg bruger typisk massagen til at mærke efter spændte muskler og sammenholdt med din historie pejle mig ind på årsagen. I de fleste tilfælde tjekker jeg for skævheder som stammer fra et evt. skævt bækken.

Til behandling af nakke og øvre i Århus, bruger jeg typisk massage, akupunktur, øreakupunktur, posturologi, cupping, manuel korrektion, KST og triggerpunkter.